Is uw woning geschikt?
Wilt u weten of uw woning geschikt is voor een laagtemperatuur warmtepompsysteem? Wanneer u vloerverwarming heeft, dan kan een warmtepomp altijd. Heeft u geen vloerverwarming? Test dan zelf eenvoudig, zonder enig risico, of uw woning geschikt is voor een laagtemperatuur warmtepomp zodat ook u kunt besparen op uw energiekosten!
Het verwarmingsseizoen gaat beginnen. Op uw Cv-ketel kunt u de maximale watertemperatuur zelf in stellen. Zet deze voor de koude periode op maximaal 50°C, in de winter ervaart u dan of uw huis comfortabel blijft of niet.
Doe eenvoudig de test
Stap 1
Begin de test voor het verwarmingsseizoen
Stap 2
Ga naar uw Cv-ketel
Stap 3
Zet nu uw Cv-ketel terug naar een maximale Cv-watertemperatuur van 50°C
Stap 4
Let op, in de test periode niet de temperatuur lager zetten wanneer u naar bed gaat
Stap 5
Ervaar een periode of uw woning comfortabel warm blijft of niet
Lukt het experiment niet en uw woning is niet meer comfortabel, dan is de temperatuur van de ketel ook zelf weer omhoog te zetten. Doe dit in stapjes. Ook voor de Cv geldt hoe lager de temperatuur hoe hoger het rendement.
Indien uw huis comfortabel blijft, dan kunt u volledige over op een warmtepomp installatie. Met een warmtepomp bespaart u enorm op energiekosten! Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat u minder energie verbruikt dan met een Cv-ketel op gas, tot wel 5 x minder. Daarnaast hoeft u geen vastrechtkosten meer te betalen als u zich volledig van het gas laat afsluiten. U draagt tevens bij aan het reduceren van de CO2-uitstoot!
Indien uw huis niet voldoende opwarmt, dan is er nog een mogelijkheid om de capaciteit van uw radiatoren op te voeren middels Climabooster ventilatoren. Deze ventilatoren zijn zeer eenvoudig door uzelf te monteren onder uw radiatoren. De kans is zeer groot dat uw huis dan wel comfortabel warm blijft!
Stap 6
Controleer na de winter of uw gasverbruik gestegen of verminderd is.*
*Bij zeer slecht geïsoleerde woningen kan het stoppen met de nachtverlaging resulteren in een hoger gasverbruik, controleer dit wel.
Stap 7
Bent u klaar voor de warmtepomp en wilt u weten welke warmtepomp voor u geschikt is en hoeveel u kunt besparen op de energiekosten? Neem dan contact met ons!
Indien in uw geval de test niet geslaagd is, maar u wilt wel graag verduurzamen, dan adviseren wij om de stappen van “Trias Energica” te hanteren. Denk hierbij aan: stap 1) beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan (bijvoorbeeld het isoleren van gevels, daken en vloeren), stap 2) maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen (bijvoorbeeld door installatie van zonnepanelen) en stap 3) maak zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen (bijvoorbeeld door lage temperatuurverwarming / warmtepomp).
Zorg ervoor dat uw energieverbruik omlaag gaat door isolatie. Bijkomend voordeel van de isolatie is ook dat de temperatuur van de wanden die met de buitenlucht in aanraking zijn een hogere temperatuur krijgen en dus aangenamer.
U gaat energie besparen!
Zodra u de watertemperatuur van uw ketel naar beneden draait, start u direct met energie besparen. Het rendement van Cv-ketels stijgt aanzienlijk zodra de temperatuur van het water naar beneden gaat. Het kost namelijk veel meer energie om water te verwarmen naar 80°C dan naar een lagere temperatuur. Om energie te besparen is het dus raadzaam om het water minder te verwarmen. Dat scheelt energiekosten, maar ook kan de verwarming lichter worden uitgevoerd wat in de aanschaf scheelt.
Maakt u gebruik van nachtverlaging dan moet u zich wel realiseren dat de aanwarmtijd van de woning aanzienlijk langer zal zijn met lage temperaturen.
In het verleden maakten wij gebruik van hoog temperatuur warmteafgifte systemen. De inlaat temperatuur van een radiator is vaak 70°C en de uitlaat temperatuur 50°C. Deze temperaturen zijn te hoog voor een standaard warmtepomp. In het verleden werden radiatoren voor de zekerheid vaak over-gedimensioneerd. Heeft u daarna HR++ dubbel glas gekregen of heeft u uw woning geïsoleerd, dan kan de radiator (al dan niet met een Climabooster) geschikt zijn om met lage temperaturen uw woning comfortabel te verwarmen.
Ga voor meer informatie naar Climabooster
Naast Climaboosters is het uiteraard ook mogelijk om uw radiatoren te vervangen door laagtemperatuur radiatoren of vloerverwarming aan te laten leggen in uw woning. Riho Climate Systems systemen heeft voor alle vloeren een oplossing. Met hun RihoCell systeem leveren zij een vloerverwarmingssysteem met een opbouwhoogte van 21 tot 31 mm, ideaal voor renovatie. U kunt daarnaast ook de kruipruimte opvullen met Faber isolerend schuimbeton. Geniet van een behaaglijke temperatuur tegen lagere stookkosten!
Meer informatie over vloerverwarming-i-c-m-een-warmtepomp
Is uw pand niet geschikt voor lage temperaturen en kunt u het afgiftesysteem niet aanpassen? Dan is er altijd nog een hoog temperatuur warmtepomp beschikbaar. Deze maakt met gemak water van 80°C, wel is het rendement lager dan bij een standaard warmtepomp en de aanschafprijs wat hoger.