Warme lucht verplaatst zich naar koude lucht.
Anders gezegd, wanneer uw huis niet goed geïsoleerd is, ontsnapt de opgewekte warme lucht naar buiten. Met een infrarood beeldcamera is makkelijk te bepalen waar de warmte het huis verlaat. Er zijn meerdere isolatie mogelijkheden.
Vloer- en bodemisolatie
Vloer- en bodemisolatie helpt tegen optrekkende kou en koude voeten. Als de vloer geïsoleerd is, voelt deze gemiddeld 3 tot 4 graden warmer aan. Bonus is dat u hierdoor minder energie verbruikt en woont u duurzaam en comfortabel. Er zijn twee mogelijkheden namelijk de isolatie van de onderzijde van de vloer of het isoleren van de bodem kruipruimte.
Spouwmuurisolatie
In veel gevallen heeft een huis een buiten- en een binnenmuur. Deze muren staan tegenover elkaar en de functie van de buitenmuur is om te voorkomen dat er vocht door de binnenmuur in het huis komt. De ruimte tussen deze twee muren heet de spouw en bij huizen die gebouwd zijn voor 1980 bestaat de spouw vaak alleen uit lucht. Door deze ruimte te vullen met isolatiemateriaal, verliest het huis minder warmte en bespaart u op uw stookkosten. Het isolatiemateriaal wordt meestal ingespoten.
Dakisolatie
Het isoleren van uw dak kan u een flinke besparing opleveren. Het is mogelijk om zowel platte als schuine daken te isoleren. Een plat dak wordt vaak aan de buitenkant geïsoleerd d.m.v. kiezels, tegels of gras. Schuine daken wordt vaker van binnen geïsoleerd, waarbij de methodes variëren van dekens, tot vlokken/parels in lege ruimtes en isolatieplaten. Als uw zolder niet verwarmt is, kunt u er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Dit is goedkoper en daarmee isoleert u wel de woning, maar niet de zolder.
Isolerend glas
Op het gebied van glas zijn er veel ontwikkelingen. Dubbelglas uit de jaren 80 is lang niet zo isolerend als het huidige dubbelglas. Er zijn veel verschillende soorten isolerend glas, zoals HR(++)-glas en zelfs triple glas. Triple glas levert een nog hogere isolering en dus besparing op maar kan niet in alle kozijnen geplaatst worden. In monumentale panden mag vaak alleen enkel glas worden toegepast en de oplossing daarvoor is monumentenglas, dit is enkel glas met een isolerende werking.
Leiding isolatie
Wanneer u (duurzaam) warmte voor uw woning opwekt, is het zonde als u deze verliest nog voordat de warmte wordt afgegeven via uw radiator of vloerverwarming. Om dat te voorkomen, kan het leidingwerk geïsoleerd worden. Dit kan op verschillende manieren, met bijvoorbeeld isolatieschuim of isolatietape. Vraag de installateur van Klimaatexpert naar de mogelijkheden.
Subsidie
Het isoleren van uw huis levert vaak een isolatiesubsidie op. Zo kan een eigenaar van de woning waarvan de spouwmuren geïsoleerd worden, een subsidie van 5 euro per m² ontvangen. Er zijn wel voorwaarden, zoals dat u de spouwmuurisolatie moet combineren met een andere vorm van isolatie. Daarnaast zijn er ook vereisten voor het gebruikte isolatiemateriaal en er moet een minimale oppervlakte geïsoleerd worden. Deze minimale oppervlakte is afhankelijk van het type woning. Ga naar de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor meer subsidie informatie.
Kieren
HR-dubbelglas in een raam dat niet goed sluit, heeft niet veel zin zoals u zult begrijpen. Zo kunnen kieren bij deuren, kozijnen, dakpanelen en dergelijke zorgen voor warmteverlies. Dit is vaak makkelijk te verhelpen met een tochtstrip, die in vele varianten beschikbaar zijn in de bouwmarktketens. Met een infrarood beeldcamera is makkelijk te bepalen of er kieren zijn die gedicht moeten worden.
Warmtepomp i.c.m. isoleren
Hoe beter uw huis is geïsoleerd, hoe minder warmte u verliest, hoe kleinere warmtepomp u nodig heeft, hoe goedkoper de warmtepomp is hoe minder energie u verbruikt. De (mate van) isolatie en de selectie van de warmtepomp hebben dus direct met elkaar te maken. Investeren in isolatie is daarmee zeer waardevol. Wij helpen u graag met de selectie van de warmtepomp waarbij we rekening houden met de mate van isolatie.
oppervlakte 50m2
050/604328 0488065038