Lucht/Water Warmtepomp

Hét duurzame alternatief voor de CV ketel.

Het duurzame alternatief voor de Cv- ketel.

De lucht/water warmtepomp onttrekt energie uit de buitenlucht en staat dat binnen af aan water waardoor het water warm wordt. Het warme water kan worden ingezet om ruimten met (laag temperatuur) radiatoren of vloerverwarming te verwarmen. Daarnaast kan tapwater voor de keuken of badkamer worden opgewarmd.

De lucht/water warmtepomp is een populaire variant van verwarming, omdat met beperkte investeringen objecten relatief eenvoudig te verduurzamen zijn. In het verleden hadden lucht gevoerde warmtepompen moeite om bij lage buitentempraturen voldoende warmte te produceren. De lucht gevoerde inverter warmtepompen van tegenwoordig werken modulerend en functioneren ook bij buitentemperaturen van -15˚C nog steeds prima. Daarnaast zijn de huidige systemen voorzien van elektronische expansieventielen, zodat het syteem steeds geoptimaliseerd wordt bij wisselende omstandigheden.

Waarom is een lucht/water warmtepomp zo populair?

  • U bespaart op energiekosten
  • Er zijn subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar
  • De installatie is relatief makkelijk en een bestaand leidingnetwerk kan worden gebruikt
  • De verwarming is comfortabel via vloerverwarming en/of radiatoren
  • Zowel verwarmen als koelen
  • U verbruikt geen gas meer
  • Extreem laag elektriciteitsverbruik
  • Werkt probleemloos tot -15˚C
  • U kunt zonne-energie gebruiken om extra te besparen
In dit artikel leggen wij uit wat een lucht/water warmtepomp is, wat alle voordelen zijn maar ook de valkuilen en zaken waar u op moet letten. Voorkom dat u onnodig te veel betaalt, of te weinig! Laat u deskundig informeren voordat u de verwarming aanpast. Wij hebben al meerdere keren te hulp moeten schieten, omdat er een te laag vermogen warmtepomp (goedkoop) is geïnstalleerd waardoor het huis niet goed warm werd. Wat eerst een goede deal leek, kan dubbel zo duur uitvallen.

Inhoudsopgave lucht/water warmtepomp: 

Duurzaam alternatief voor een Cv-ketel
Bespaar energiekosten met een lucht/water warmtepomp
Luchtwarmtepomp
Warmtepomp Cv
Hybride warmtepomp
Kosten lucht/water warmtepomp
Vloerverwarming lucht/water warmtepomp
Laag temperatuur verwarming
Hoog temperatuur verwarming
Renoveren
Nieuwbouwhuis met lucht/water waterpomp
Warmtepomp zwembad of jacuzzi
Zonne-energie
Zonnepanelen
Zonneboiler
Cv-ketel
Elektrische verwarming
Isolatie
Verwarmen én koelen
De juiste lucht/water warmtepomp kiezen
Overige warmtepompen
Werking

Duurzaam alternatief voor een Cv-ketel

Zoals algemeen bekend raakt de gasvoorraad een keer op. Nog niet meteen, maar gas is nu al schaarser. In Groningen is de productie verlaagd. Verwachting is nu dat gas eerder uit het buitenland moet worden geïmporteerd dan gedacht. Door al deze ontwikkelingen, wordt de gasprijs steeds hoger en het verwarmen van uw huis of bedrijf steeds duurder.

Daarnaast is het verwarmen met gas schadelijk voor het milieu. In Nederland komt een derde van alle CO₂ uitstoot uit gebouwen. Wanneer er dus niet meer verwarmd zou worden met gas, scheelt dat enorm. De overheid is er veel aan gelegen om de uitstoot te verlagen, ook om de afspraken van het Parijsakkoord te halen. Daarom zijn er subsidies in het leven geroepen evenals gunstige financieringsmogelijkheden.

Een lucht/water warmtepomp werkt op elektriciteit, waardoor je voor het verwarmen dus niet meer afhankelijk bent van gas. Deze warmtepomp springt zeer zuinig om met elektriciteit, sommige fabrikanten halen een COP van meer dan 5. Dat wil zeggen dat voor elke kW elektriciteit, meer dan 5 kW warmte wordt opgewekt.

lucht/water warmtepomp duurzaam alternatief cv ketel

 

Bespaar energiekosten met een lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp werkt deels op elektriciteit, maar ook voor een deel op de buitenlucht. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar in de buitenlucht zit energie waar gebruik van gemaakt kan worden. En dat is wat een warmtepomp zo zuinig maakt. Ter vergelijk, elektrische vloerverwarming werkt op enkel elektriciteit. Dat betekent dat je voor elke kW elektriciteit die een elektrische vloerverwarming verbruikt, er slechts 1 kW aan warmte gemaakt wordt. Een warmtepomp met een COP van 5, is maar liefst 5 keer zuiniger! Dat voel je in de portemonnee!

Let dus op wat voor vloerverwarming u aanlegt. Elektrische vloerverwarming is weliswaar een vorm van verwarmen zonder gas, maar is nog steeds heel onzuinig! Wanneer u kiest voor een warmtepomp, let dan op hoeveel COP deze verbruikt. Daardoor bent u veel goedkoper uit dan met gas. In combinatie met zonne-energie kunt u een nul-op-de-meter woning creëren.

Kosten Cv-ketel vergeleken met warmtepomp

Besparen op stookkosten met een lucht/water warmtepomp

 

Luchtwarmtepomp

Een luchtwarmtepomp is niets meer en niets minder dan een synoniem voor een lucht/water warmtepomp. Een luchtwarmtepomp of lucht/water warmtepomp haal energie uit de (buiten)lucht en geeft warmte (of koeling) aan water. Het water wordt vervolgens rondgepompt in een circuit van leidingen. Het water geeft de warmte (of koeling) af aan vloerverwarming en/of radiatoren. Op onze website spreken wij altijd van een lucht/water warmtepomp.

lucht water warmtepomp schematisch

 

Warmtepomp Cv

Een warmtepomp Cv is niets meer of minder dan een andere naam voor een lucht/water warmtepomp. De Cv-ketel wordt vervangen voor een warmtepomp, maar het resultaat is hetzelfde. Er wordt water verwarmd dat wordt ingezet voor de verwarming en warm tapwater. Een combinatie van een Cv-ketel en een warmtepomp is ook mogelijk, dat is een hybride warmtepomp.

 

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie lucht/water warmtepomp en een Cv-ketel op gas. Dit kan één systeem zijn of twee systemen die aan elkaar zijn gekoppeld. Met een hybride warmtepomp is er een dubbel verbruik, van enerzijds elektriciteit en anderzijds gas. Het verbruik van gas zal in deze configuratie afnemen. Het is maar de vraag in hoeverre de prijs van gas stijgt, dus deze investering draagt enig risico. Verder blijf je vastrecht betalen met een hybridewarmtepomp en heb je voor twee apparaten onderhoud, de warmtepomp én Cv-ketel. Daarnaast is er geen subsidie op hybride warmtepompen, wat de investering minder gunstig maakt. 

Hybride warmtepomp

 

Kosten lucht/water warmtepomp

Bij Klimaatexpert.com kijken we niet naar alleen naar de aanschafprijs van de lucht/water warmtepomp, maar naar de Total Costs of Ownership (TCO). Daarbij wordt uitgegaan van alle kosten gedurende de looptijd. Dat zijn naast de aanschafprijs ook de verbruikskosten, de installatiekosten en de verwachte onderhoudskosten. Dan kan het in uw situatie zo maar zijn dat een iets duurdere warmtepomp dankzij een laag verbruik uiteindelijk goedkoper is.

Kosten warmtepomp

Kosten lucht/water warmtepomp tco

 

Vloerverwarming i.c.m. lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp is ideaal voor de toepassing van vloerverwarming. Dit geldt voor nieuwbouw in een nog te realiseren woning/bedrijf, maar ook voor bestaande bouw. Een lucht/water warmtepomp ‘maakt’ namelijk warm water, eigenlijk net zoals een Cv-ketel dat doet. Dit warme water wordt via een leidingcircuit rondgepompt, dat zich vlak onder de vloer bevindt. Wanneer er sprake is van een Cv-ketel, hoeft deze alleen vervangen te worden voor een lucht/water warmtepomp. Er hoeft dus niet een nieuw circuit van leidingen te worden aangelegd.

Een ander aspect waarom een lucht/water warmtepomp ideaal is voor vloerverwarming, is het feit dat dit een laag temperatuur verwarming is. Wat dat is, leest u in de volgende paragraaf.

Vloerverwarming en een warmtepomp

Vloerverwarming lucht/water warmtepomp

 

Laag temperatuur verwarming

Bij het verwarmen van een huis of bedrijf zijn er doorgaans twee temperatuurschalen mogelijk: laag temperatuur (tussen de 30 en 45 ˚C) en hoog temperatuur (tussen de 50 en 80 ˚C). Dit zegt iets over hoe warm het water wordt verwarmd, dat via leidingen wordt rondgepompt naar de radiatoren en/of vloerverwarming.

Laag temperatuur is daarbij veel zuiniger dan hoog temperatuur. Dat is eigenlijk logisch, de warmtepomp hoeft immers minder hard te werken, het water hoeft minder verwarmd te worden.

Om het huis goed te verwarmen met laag temperatuur verwarming, zal het goed geïsoleerd moeten zijn. Daarnaast moeten de afgifte systemen geschikt zijn om te werken met een lage temperatuur. Dat is bijvoorbeeld vloerverwarming, maar ook laag temperatuur radiatoren.

Bij nieuwbouw adviseren wij altijd laag temperatuur verwarming. Er kan dan worden gewerkt met een warmtepomp met minder capaciteit en is daardoor goedkoper in aanschaf.

Vloerverwarming laag temperatuur verwarming lucht/water warmtepomp

 

Hoog temperatuur verwarming

Bij hoog temperatuur verwarming wordt het water dat wordt gebruikt door de radiatoren verwarmd tussen de 50 en 80 ˚C.

Laag temperatuur verwarming (tussen de 30 en 45 ˚C) is iets van het laatste decennium, voor die tijd was hoog temperatuur standaard. Alle Cv-ketels verwarmde het water tussen de 50 en 80 ˚C. Dat betekent dat alle radiatoren uit die tijd ook optimaal werken met deze temperatuur.  

Het spreekt voor zich dat hoog temperatuur verwarming meer energie kost dan laag temperatuur verwarming. Maar toch wordt er in bepaalde gevallen gekozen voor hoog temperatuur lucht/water warmtepompen.

Dat is bijvoorbeeld het geval bij bestaande bouw, wanneer de Cv-ketel vervangen wordt. De radiatoren hoeven dan namelijk niet vervangen te worden. Daardoor wordt de installatie voordeliger, hoewel de warmtepomp op zichzelf wel duurder wordt.

Het is dus een afweging van plussen en minnen, om te bepalen of u het best kunt gaan voor laag- of hoog temperatuur verwarming. Bij Klimaatexpert.com rekenen wij vrijblijvend voor u uit wat de beste oplossing is in uw situatie.

Hoog temperatuur warmtepomp

Hoog temperatuur radiatoren | lucht/water warmtepomp

 

Renoveren

Een lucht/water warmtepomp is makkelijk te plaatsen in een bestaande woning. Het bestaande leidingwerk kan gewoon worden gebruikt.

Wel moet er gekozen worden tussen laag- of hoog temperatuur verwarming, zie hierboven. Het kan zijn dat het loont om meer zaken aan te passen dan enkel de warmtebron. Er zijn maatregelen die genomen kunnen worden zoals het extra isoleren van een huis, andere afgiftesystemen of het installeren van zonnepanelen, waardoor er gekozen kan worden een zuiniger en goedkoper systeem.

Wanneer er al vloerverwarming is, is de overstap naar een warmtepomp in de meeste gevallen het goedkoopst.

Wat de beste keus is, hangt af van uw situatie. Het advies dat Klimaatexpert.com geeft is daarom altijd maatwerk.

Renoveren i.c.m. lucht/water warmtepomp

 

Nieuwbouwhuis met een lucht/water warmtepomp

Bij nieuwbouw ligt nog alles open en kunt u alle kanten op. Wij adviseren om vanaf het begin af aan al uit te gaan van een lucht/water warmtepomp. Dit heeft namelijk verschillende (financiële) voordelen:

  • U hebt geen gasaansluiting nodig. Het niet aanleggen en aanmelden van deze aansluiting, scheelt u enkele duizenden euro’s.
  • U hoeft geen Cv-ketel te kopen, nog een besparing die u in kunt zetten om uw woning te verduurzamen.
  • Houdt rekening met extra isolatie. Extra isolatie kost meer, maar wordt gecompenseerd. U hoeft uw woning minder te verwarmen en heeft een lagere capaciteit warmtepomp nodig.
  • U kunt rekening houden met de plaatsing van de lucht/water warmtepomp.

In veel nieuwbouwwijken wordt er geen gasaansluiting meer aangelegd. Een Cv-ketel is dan sowieso geen optie meer. Wanneer de warmte niet centraal wordt geregeld in de complete wijk, is een lucht/water warmtepomp de meest eenvoudige en duurzame manier om uw woning of bedrijf te verwarmen. Bij grotere bedrijven raden wij ook een lucht/lucht warmtepomp aan.

Nieuw lucht/water warmtepomp

 

Warmtepomp zwembad of jacuzzi

Een lucht/water warmtepomp maakt water warm. Dat is wat het doet. Dat warme water kan worden ingezet om uw radiatoren en vloerverwarming mee te verwarmen, als warm tapwater voor de keuken of badkamer en natuurlijk ook voor een zwembad of jacuzzi. Om dat te bereiken zijn er verschillende opties.

U kunt er voor kiezen om een lucht/water warmtepomp in te zetten voor alleen het zwembad of jacuzzi. Dit kan dan worden weggewerkt in de technische ruimte en het water energiezuinig verwarmen. Wat ook kan, is één warmtepomp die zowel uw huis als uw zwembad en jacuzzi verwarmt. Omdat u één warmtepomp in plaats van twee warmtepompen heeft, is de investering en het verbruik lager. Wel vergt de installatie meer werk.

Er zijn lucht/water warmtepompen in de markt die zijn voorbereid om naast het huis ook een zwembad of jacuzzi te verwarmen. Er hoeven geen technische aanpassingen gemaakt te worden en u bent verzekerd van de werking.

Zwembad warmtepomp

zwembad thuis met warmtepomp

 

Zonne-energie

Natuurlijk kunt u zonne-energie inzetten voor een lucht/water waterpomp! Er zijn twee manieren:

Zonnepanelen

Ook wel PV-panelen (Photo Voltaic) genoemd. Zonnepanelen gebruiken de energie van de zon om elektriciteit op te wekken. De elektriciteit kan voor het hele huis worden ingezet, maar uiteraard ook voor de elektrisch aangedreven warmtepomp. Doordat een lucht/water warmtepomp zo zuinig met elektriciteit omgaat, zijn er minder zonnepanelen nodig dan met bijvoorbeeld elektrische vloerverwarming. Dankzij zonnepanelen wekt u de elektriciteit die u nodig heeft voor het verwarmen van uw huis zelf op. Wanneer de isolatie ook goed voor elkaar is, kan deze combinatie zorgen voor een Nul-op-de-Meter woning. Uiteraard helpen wij bij Klimaatexpert.com u graag voor een gedegen vrijblijvend advies.

Zonne Energie PV Panelen voor lucht/water warmtepomp

 

Zonneboiler

Een zonneboiler maakt ook gebruik van zonne-energie, maar dan om water te verwarmen. De zonnecollectors van een zonneboiler worden meestal ook op het dak geplaatst, net zoals bij zonnepanelen. Qua uiterlijk komen ze redelijk met elkaar overeen.

Het warme water dat de zonneboiler opwekt, kan op twee manieren worden gebruikt:

  • Of rechtstreeks voor het verwarmen van de (vloer)verwarming en warm tapwater.
  • Of het kan worden opgeslagen in een buffervat voor later gebruik.

De zon schijnt overdag en daarmee wordt het buffervat met warm water gevuld, die ’s avonds als de zon niet meer schijnt kan worden ingezet. Dat is een voordeel ten opzichte van zonnepanelen, want elektriciteit is in veel gevallen niet op te slaan.

Wat je daarom ziet is dat huizen met zonnepanelen, ook een accupakket aanschaffen om die elektriciteit op te kunnen slaan voor later gebruik. Of wordt het overtollige elektriciteit ingezet om het buffervat te verwarmen.

In tegenstelling tot zonnepanelen, krijg je op een zonneboiler wel subsidie. Daarnaast is het uitontwikkelde techniek, wat voordelen biedt op gebied van bedrijfszekerheid en efficiëntie ten opzichte systemen in de toekomst.

Zonneboiler i.c.m. lucht/water warmtepomp

 

Cv-ketel

Een Cv-ketel is in Nederland de traditionele manier om een huis te verwarmen. Hierbij wordt gas verbrand waarmee water wordt verwarmd. Hoewel de ontwikkeling van de gasketel niet stil heeft gestaan, ze zijn in hun looptijd steeds efficiënter en zuiniger geworden, is het einde van de Cv-ketel toch in zicht. Dat heeft te maken met de brandstof gas, die schaarser en duurder wordt, maar ook de veroorzaker is van veel CO₂ uitstoot. Jaren geleden verwarmde we onze huizen met hout of kolen, tot op heden met gas en we zitten nu in de overgang naar elektriciteit. Als u een nieuw huis bouwt, dan kunt u geen Cv-ketel meer plaatsen.

CV ketel

 

Elektrische verwarming

En daarom rukt de elektrische verwarming op. U bent niet meer afhankelijk van gas en u kunt de elektriciteit zelf opwekken met zonne-energie. Er zijn veel vormen van elektrische verwarming, maar pas op de valkuilen! Een elektrische radiator, waarbij u alleen maar de stekker in het stopcontact hoeft te steken, heeft een efficiëntie van COP 1. Dat betekent dat voor elke kW elektriciteit die de elektrische radiator verbruikt, er 1 kW warmte wordt geproduceerd. Bij de lucht/water warmtepompen zijn er voorbeelden van exemplaren met een COP van 5,25. Dat betekent dat voor elke kW elektriciteit verbruik, er 5,25 kW aan warmte wordt geproduceerd. Dat is dus meer dan 5 keer zuiniger. Let dus goed op welke vorm van elektrische verwarming u kiest.

Elektrische verwarming of warmtepomp?

Elektrisch verwarmen lucht/water warmtepomp

 

Isolatie

Wellicht een open deur, maar voor het duurzaam verwarmen van uw woning is een goede isolatie van essentieel belang. Hoe beter het huis is geïsoleerd, hoe beter de warmte (of koeling) wordt vastgehouden, hoe minder je hoeft te verwarmen. En daardoor heb je ook een lagere capaciteit lucht/water warmtepomp nodig. Die zijn goedkoper in aanschaf, maar ook in verbruik. Er is minder elektriciteit nodig en daardoor ook minder zonnepanelen.

Goede isolatie is dus de basis voor een energiezuinig huis, je hebt dan minder nodig van alle energiezuinige maatregelen.

Maar is het perfect isoleren van een huis of bedrijf een must? Nee. Er zijn warmtepompen die het water op een hoge temperatuur verwarmen en daardoor geschikt zijn voor oudere woningen. Wanneer er een overcapaciteit is aan zonnepanelen, kan het extra elektriciteit verbruik daardoor worden gecompenseerd.

Maar voor een écht energiezuinig huis, de zogenaamde Nul-op-de-Meter woning, ontkom je bijna niet aan goede isolatie.

Isoleren Spouwmuurisolatie voor lucht/water warmtepomp

 

Verwarmen én koelen

Een lucht/water warmtepomp kan zowel verwarmen als koelen! Het proces wordt omgedraaid, waarbij nu geen warmte uit de buitenlucht wordt onttrokken, maar uit het water. Het water dat door de radiatoren en/of vloerverwarming loopt, kan in de zomer dus worden gekoeld. Dat zorgt voor een heerlijk frisse temperaturen thuis.

Maar koelen kan wel maar tot op zekere hoogte. Wanneer er te sterk wordt gekoeld, bevriest het water namelijk met alle (financiële) gevolgen van dien. Denk aan het barsten van het leidingnetwerk, openbreken van beton etc. Een andere reden waarom je niet te sterk moet koelen, is condensvorming op de vloer. Dat kan naast gevaarlijk, ook schadelijk zijn voor uw vloer of zorgen voor roestvorming van metalen objecten. Wij stellen de warmtepomp zo in, dat dit wordt voorkomen. Als u echt sterk wilt koelen, is lucht/lucht warmtepomp beter geschikt.

Desalniettemin is koeling dus wel mogelijk! Probeer dat maar eens met een Cv-ketel op gas.

verwarmen en koelen lucht water warmtepomp

 

De juiste lucht/water warmtepomp kiezen

Er zijn duizenden wegen naar Rome, maar ook duizenden combinatiemogelijkheden met lucht/water warmtepompen. Zaken die van belang zijn om mee te nemen in aanbeveling zijn de mate van isolatie, vloeroppervlakte en het aantal kubieke meter, ligging ten opzichte van de zon, soort verwarming, toepassing van zonne-energie, het soort glas, aantal ramen etc. Ook zijn er tal van factoren van de lucht/water warmtepomp zelf die meewegen in de keuze. Bij Klimaatexpert.com nemen we alle factoren mee, zodat u zeker weet dat u de juiste warmtepomp heeft voor uw situatie.

 

Overige warmtepompen

Ja, er zijn ook andere soorten warmtepompen dan een lucht/water warmtepomp. De lucht/lucht warmtepomp is daar een voorbeeld van. Deze warmtepomp wekt op dezelfde manier warmte of koeling op als de lucht/water warmtepomp, via de buitenlucht. Alleen wordt die warmte of koeling anders afgegeven, namelijk via lucht. Geconditioneerde lucht wordt de ruimte ingeblazen. Subsidie is alleen mogelijk voor zakelijke toepassingen. De lucht/lucht warmtepomp lijkt op een airconditioning.

Een andere variant is de water/water warmtepomp. Deze warmtepomp gebruikt water als bron van energie. Dit kan water zijn in de vorm van een vijver of rivier, maar ook een waterbron onder de grond. In de meeste gevallen wordt een circuit van leidingen onder de grond gelegd. In dat circuit wordt water rondgepompt. Het water neemt de temperatuur aan van die bron en de warmte wordt gebruikt om nog meer warmte op te wekken. De afgegeven is via radiatoren of vloerverwarming.

Werking:

Animatie over werking lucht/water warmtepomp

 

Efficiënt

De lucht/water warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt slim gebruik van de al aanwezige warmte in de lucht. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Dat is slim, want dat scheelt elektriciteit! 

Symbool lucht water

 

Binnen- en buitendeel

Waar komt de naam vandaan? Een lucht/water warmtepomp bestaat uit een buitendeel en een binnendeel. Het buitendeel haalt warmte uit de lucht, en transporteert dit middels water naar het binnendeel. De lucht/water warmtepomp kan aan bestaande leidingen worden gekoppeld en op zichzelf werken (monovalent) óf in combinatie met een bestaand Cv-systeem werken (bivalent).

Lucht water warmtepomp schematisch kopie

 

Technisch

Uit de lucht kan zelfs als het vriest warmte worden onttrokken. Dat kan omdat het absolute nulpunt -273°C is, oftewel 0°K (Kelvin). Bij die temperatuur bewegen er geen moleculen meer, daarboven dus wel. Met andere woorden, er is energie. En die gebruikt de warmtepomp om warmte op te wekken. Bijna alle warmtepompen functioneren probleemloos tot -20°C.

Lucht water warmtepomp in kader

Subsidie

Op bepaalde varianten van een lucht/water warmtepomp, krijgt u subsidie. De investering is dan minimaal, terwijl uw verbruiks- en stookkosten significant dalen. Afhankelijk van uw situatie, kunnen uw energiekosten dalen tot € 50,- per maand. Bij nieuwbouw is een terugverdientijd mogelijk in slechts 5 jaar. In het geval van het vervangen van een Cv-ketel op gas is een terugverdientijd mogelijk tussen 6 en 12 jaar. Niet gek dat de warmtepomp sterk wint aan populariteit. 

ISDE Subsidie

Meer informatie over subsidie

 

Voor wie interessant?

Deze warmtepomp is het meest interessant voor particulieren en klein zakelijk gebruik en kan als vervanger worden ingezet van de traditionele gasketel. De warmte kan worden afgegeven aan de al bestaande Cv-installatie, waardoor een ingrijpende verbouwing niet nodig is. Ook zorgt de lucht/water warmtepomp voor warm tapwater voor de douche en in de keuken. De toepassing van zonne-energie maakt het mogelijk om nog minder energie te verbruiken.

Warmtepomp buitendeel wie

 

Schematische weergave

Op deze tekening is goed de werking van de lucht/water warmtepomp te zien.

Lucht water warmtepomp 3

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal