Voor nieuwbouwwijken- en woningen komt de verplichte gasaansluiting te vervallen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft hiervoor een wetswijziging gestuurd naar de Tweede Kamer. Het doel achter deze wijziging is het terugdringen van de CO₂ uitstoot. Enige voorwaarde die er gesteld wordt, is dat er wel een ander systeem is waarmee de woning verwarmd kan worden, zoals een warmtepomp.
Minister Kamp gaat er van uit dat duurzamere alternatieven voor gas populairder worden als de plicht voor de gasaansluitplicht vervalt. Hij legt de verantwoordelijkheid bij de gemeenten om te bepalen hoe nieuwe huizen worden verwarmd.
Huidige situatie
Ruim 60% van alle nieuwbouwwoningen worden nog altijd verwarmd met gas. Dat blijkt uit een steekproef van Natuur en Milieu. Gelukkig is er ook goed nieuws op het gebied van duurzaamheid. Namelijk ruim 20% van de nieuwbouwwoningen krijgt een aansluiting op een lokaal warmtenet, waarvan 12 procent gegarandeerd op een duurzame manier wordt verwarmd.
Toch is het vreemd dat het tot nu toe verplicht is een gasaansluiting aan te leggen. Per jaar krijgen 40.000 nieuwbouwwoningen een gasaansluiting, waarvan er voor 25.000 zelfs een uitbreiding van het gasnet nodig is of waarbij het gasnet compleet opnieuw wordt aangelegd.
Sceptici
Hoewel het wetsvoorstel van Henk Kamp een eerste goede stap is voor het terugdringen van de CO₂ uitstoot, zijn er ook sceptici.
De milieudefensie spreekt over een ''halfslachtig besluit''. ''De verantwoordelijkheid wordt op deze manier bij gemeenten gelegd, maar er blijft onduidelijkheid bestaan. Voor alle betrokken partijen zoals bewoners, bouwbedrijven en projectontwikkelaars moet het duidelijk zijn dat een gasaansluiting uiteindelijk duurkoop is.", aldus de milieuorganisatie.
De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt het afschaffen van de aansluitplicht een eerste goede stap in de richting. Het informeren over alternatieve warmtebronnen zou een goede tweede stap zijn. "Mensen liggen niet wakker van het schrappen van de gasaansluitplicht, maar wel van de gevolgen daarvan. Zij willen duurzame warmte en comfort en daar een redelijke prijs voor betalen", meent VEH-directeur Belangenbehartiging Rob Mulder.
Warmtepomp
Daar ligt juist onze kracht. Klimaatexpert.com is een kennisplatform van aangesloten partners in de Benelux, die zich onder andere hebben gespecialiseerd in warmtepomp verwarming. De overheid stimuleert een all electric toekomst. En met name daar ligt onze expertise: middels elektriciteit verwarmen en koelen van elk type project voor elk budget. Wij regelen alles voor zowel zakelijke klanten als particulieren.