De vraag naar data en daarmee de vraag naar datacentra stijgt jaarlijks, waarbij Nederland wereldwijd een van de koplopers is op gebied van datacentra en serverruimtes. In de 21e eeuw kunnen we niet meer zonder onze data en we willen deze dan ook goed beschermen. Binnenklimaat speelt daarbij een cruciale rol.
Bedrijfszekerheid
Wanneer het in de zomer in een kantoor te warm wordt, is dat vervelend. Als hetzelfde gebeurt in een datacentrum of serverruimte, betekent dat direct gevaar voor uw data. Een patchkast en server moet zijn warmte kwijt kunnen, anders draait deze kapot. De bedrijfszekerheid is dus enorm belangrijk. Wat de omstandigheden ook zijn, u moet ervan verzekerd zijn dat uw klimaatsysteem werkt en dat de temperatuur constant is.
Luchtvochtigheid
Het mag niet te droog zijn in een serverruimte. Dat klinkt vreemd, want algemeen bekend is dat elektrische apparatuur niet tegen water kan. Maar, hoe droger de lucht, hoe groter het risico van statische lading op de patchkasten en servers, ook wel ‘electrostatic discharges’ of kortweg ESD. Statische lading of lucht is desastreus voor servers, in sommige gevallen zelfs met fysieke schade tot gevolg.
Statische elektriciteit
Hoe droger de lucht, hoe verder de statische lading kan opbouwen die de gevoelige elektronica makkelijk kan beschadigen. Een te droge lucht zorgt daarnaast voor het uitdrogen van smeermiddelen en dat heeft een nadelig effect op bijvoorbeeld diskdrives en elektrische motoren. Kortom, de luchtvochtigheid moet goed geregeld zijn en daar kunnen wij u bij adviseren.
Energiezuinig
Met een continue vraag naar koeling, is het prettig als dit ook een beetje zuinig kan. Elke cent die u bespaart op de energiekosten is pure winst. Bij Klimaatexpert beloven we u dat de besparing significant is. We denken en kijken graag met u mee, en kunnen in een exploitatieberekening precies voor u uitrekenen wat u gaat besparen in euro’s. Wij rekenen tevens voor u uit hoeveel minder energie u verbruikt en dus minder CO₂ uitstoot.
Meer informatie over energiezuinig ventileren
(Her)gebruiken warmte
Uw patchkasten en/of servers zorgen voor een aanhoudende aanvoer van warme lucht en die kunnen we voor verschillende doeleinden hergebruiken. Een voorbeeld hiervan is de energie van warme lucht gebruiken om een warmtepomp aan te drijven die juist koele lucht produceert. Een warmtepomp haalt 75% van zijn energie uit de warmte van lucht en 25% uit elektriciteit. Met de servers produceer je daarmee indirect energie voor uw koeling. Een datacentrum op zeer grote schaal? Daarbij is het mogelijk om de restwarmte die wordt geproduceerd te hergebruiken voor bijvoorbeeld het verwarmen van een stadsdeel/wijk via stadsverwarming.
Beloning voor uw duurzame investering?
Onze overheid stimuleert het duurzaam koelen van uw datacentrum of serverruimte(n) met de Energie-InvesteringsAftrek (EIA). Deze fiscale aftrek loopt op tot maar liefst 55,5% en mag worden toegepast naast uw gebruikelijke kostenafschrijving. Bij Klimaatexpert weten we precies welke klimaatsystemen voor deze subsidie in aanmerking komen.
Mogelijkheden
Wij kunnen u adviseren over DX-systemen en koudwater klimaatsystemen, luchtgekoelde en watergekoelde versies, restwarmte opslag, energie-uitwisseling, water/water- lucht/water en lucht/lucht warmtepompen, regeltechniek, GBS en nog veel meer.