Wij hebben het voor u uitgerekend.
Is uw Cv-ketel aan vervanging toe? Gaat u verbouwen? Dan bent u een dief van uw portemonnee als u weer voor gas kiest.
Wat is goedkoper?
Over de volledige levensduur is een Cv-ketel duurder dan een volledig elektrische warmtepomp. Dat blijkt als je naar het totaalplaatje kijkt en alle factoren meeweegt. Denk hierbij aan vastrechtkosten, subsidie, warm tapwater, gas- en elektraprijs, het energieverbruik, onderhoud, legionellabestrijding, invloeden zoals het weer op het rendement, et cetera. Onder aan de streep is de warmtepomp nu goedkoper.
Kosten vergeleken warmtepomp en Cv-ketel
Elektriciteit versus gas
En dat voordeel loopt alleen maar op. De gasprijs stijgt vanwege extra belasting, schaarste en de noodzaak tot import. De belasting op elektriciteit wordt juist lager om het gebruik ervan te stimuleren. Per eenheid is gas goedkoper dan elektriciteit. Alleen is een warmtepomp veel efficiënter, het maakt gebruik van energie uit de buitenlucht. Daarom is de warmtepomp goedkoper dan een Cv-ketel. Het verbruik daalt bij goede isolatie.
Zonne-energie
Wanneer u de elektriciteit zelf opgewekt met zonnepanelen, is de besparing nog groter. U kunt de gewonnen elektriciteit afzetten tegen de besparing op gas, waardoor de financiële waarde van de opbrengst dankzij de warmtepomp wordt verdubbeld. Een nul-op-de-meter-woning is alleen te realiseren met een warmtepomp.
Hybride?
De hybride warmtepomp is helaas een wassen neus. Volgens onze berekeningen is de besparing t.o.v. een Cv-ketel slechts een tientje per maand. U blijft gasrecht betalen, u heeft dubbel onderhoud (gasketel én warmtepomp), u moet twee apparaten kopen en loopt ook nog het risico dat u elk jaar meer moet gaan betalen voor het gas. En de subsidie op een hybride warmtepomp is komen te vervallen.