Wat betekent Rutte III voor u?

Tijdens het formatieproces was de vraag, of de ingeslagen ‘groene’ weg wel werd vastgehouden. VVD zei namelijk altijd dat het kabinet hooguit Europa zou volgen op het gebied van duurzaamheid, maar niets extra wou doen voor het verduurzamen van Nederland.

Hoewel de coalitiepartners geen van alle links zijn, staat het thema duurzaamheid in het nieuwe regeerakkoord hoog op de agenda. De toekomstige regering zegt zelfs dat zij het groenste kabinet gaan vormen dat ooit in Nederland heeft bestaan. Tot nu toe was Nederland achterblijver in Europa wat betreft duurzaamheid, maar de ambities zijn torenhoog. De 4 partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vinden dat Nederland koploper zou moeten zijn met maatregelen om de CO₂ en andere schadelijke uitstoot te verlagen.

En dat is goed nieuws voor het milieu en ook voor iedereen die een warmtepomp overweegt. Een aantal besluiten uit het regeerakkoord:

Gaskraan

De gaskraan wordt nog een stukje verder dichtgedraaid. Het nieuwe kabinet verwacht dat Groningen over 4 jaar ongeveer 1,5 miljard kuub per jaar minder gas te winnen. Na deze periode zou een vermindering van 3 miljard kuub mogelijk moeten zijn. Het kabinet wil dit bereiken door de vraag naar gas af te laten nemen. Zij zullen gaan onderhandelen met partijen die gas afnemen. Ook zullen de subsidies op warmtepompen (tot 2021) de vraag naar gas doen afnemen.  

Gasaansluiting

Veel gemeenten doen het al en het nieuwe kabinet stimuleert het: nieuwbouwwijken en -huizen niet meer aansluiten op het gasnet. Dat houdt in dat huiseigenaren opzoek moeten gaan naar alternatieven voor een gasketel. De doelstelling van het nieuwe kabinet is om voor het eind van de kabinetsperiode 50.000 huizen te laten bouwen die niet op het aardgas zijn aangesloten. Voor bestaande woningen is de doelstelling om per jaar 30.000 tot 50.000 huizen gasvrij te maken. De eerste stap naar de verduurzaming van alle huizen in Nederland, die in 2050 gereed moet zijn. 

Parijsakkoord

Het nieuwe kabinet wil dat de uitstoot van CO₂ en andere gassen met een aardopwarmingsvermogen, in 2030 met 49% gedaald zijn ten opzichte van 1990. Wanneer dat wordt gehaald, denkt het kabinet de norm te kunnen halen die is vastgesteld in het internationale klimaatakkoord van Parijs. In dit akkoord is afgesproken, dat de opwarming van de aarde maximaal 1,5 tot 2 graden Celsius zou ten opzicht van de periode voor de industrie. Vandaar dat bovenstaande maatregelen worden genomen. 

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal