All electric verwarmen is de toekomst.
Met energieneutraal verwarmen wordt bedoelt dat u uw huis of bedrijf verwarmt, met de energie die u zelf opwekt. De gebouwen in Nederland zorgen voor 30% van de uitstoot van CO₂. Wanneer gebouwen minder energie verbruiken, scheelt dat enorm op de totale uitstoot. Uiteraard zullen de kosten voor het verwarmen van uw project € 0,- zijn. Om dat te bereiken zijn er vaak wel aanpassingen aan uw huis of gebouw noodzakelijk. Bij nieuwbouw kan er op voorhand rekening gehouden met de wens om energieneutraal te verwarmen.
Energieneutraal verwarmen, hoe bereikt u dat?
Om uw gebouw klaar te maken om energieneutraal te verwarmen, ontkomt u bijna niet aan onderstaande punten. Deze punten gelden zowel voor woningen als grotere gebouwen zoals kantoren. Het aanpassingen zijn hetzelfde, alleen de schaal verschilt.
- Toepassing van HR++ glas of triple glas.
- Kieren of gaten tot het minimum beperken, zodat er geen duurzaam opgewekte warmte verloren gaat.
- Zeer goede isolatie van het dak, de muren en vloer.
- Een klimaatsysteem die duurzaam warmte opwekt, zoals een warmtepomp al dan niet in combinatie met een zonneboiler.
- In het geval van woningen: toepassing van lage temperatuur verwarming (LTV) voor woningen, die het water niet boven de 55˚C verwarmt voor het gebruik van vloerverwarming of LTV radiatoren.
- Een ventilatiesysteem met een warmteterugwinningsunit, zodat verse lucht wordt voorverwarmd.
- Zonnepanelen plaatsen om zelf stroom op te wekken.
Particulier
Het klimaatsysteem wat interessant is voor particulieren is een lucht/water warmtepomp. Dit klimaatsysteem bestaat uit een buitendeel en een binnendeel. Dit systeem maakt warm water en verspreid via een leidingnetwerk naar radiatoren of vloerverwarming. Wanneer u een zonneboiler toepast, hoeft de warmtepomp minder vaak te werken. Een zonneboiler is een plaat op het dak met daarin waterleidingen die worden verwarmd door de zon. De warmtepomp hoeft dan alleen bij te springen als de vraag van warmte groter is dan dat de zon schijnt.
Zakelijk
In wat voor branche u ook werkzaam bent, energieneutraal verwarmen is mogelijk. Klimaatexpert.com biedt oplossingen voor kantoren of winkels, maar ook voor tandartsen of in het onderwijs. Per branche is er wel een specifieke aanpak wanneer het gaat om verwarmen, koelen en ventileren. Aan sportschool worden bijvoorbeeld andere eisen gesteld dan aan een werkplaats.
Zie hier waar u op moeten letten in uw branche: zakelijk
De bij de particulieren besproken lucht/water warmtepomp kan ook worden toegepast voor klein zakelijk gebruik. Bij grotere kantoren, met meer dan 5 ruimten, wordt er vaker gebruik gemaakt een VRF Systeem voor het duurzaam verwarmen van uw pand. Dit is één buitendeel, vaak op het dak geplaatst, die meerdere binnendelen van warmte voorziet. Een VRF is een lucht/lucht warmtepomp, hij haalt energie uit de buitenlucht en blaast verwarmde lucht in de ruimten.
Ook koelen
Naast verwarmen kunt u ook koelen. Dit geldt voor zowel de lucht/water warmtepomp als voor het VRF Systeem. Bij een VRF systeem is het zelfs zo, dat de mogelijkheid bestaat om op hetzelfde moment te verwarmen én koelen. Zo kunt u bijvoorbeeld een drukke vergaderzaal koelen en op hetzelfde moment het entree waar de deuren vaak open gaan verwarmen. En ja, dat kan ook energieneutraal. Vraag onze Klimaatexperts naar de mogelijkheden.
Zonnepanelen
Zonnepanelen wekken elektriciteit op. Doordat de hier boven genoemde warmtepompen op elektriciteit werken, is het opwekken van elektriciteit dé manier voor het energie neutraal verwarmen van uw project. Hoeveel panelen u nodig heeft, hangt af van de capaciteit warmtepomp u nodig heeft. Dit rekenen we graag voor u uit.
Zuinig
Warmtepompen halen 75% van de energie die ze nodig hebben uit de buitenlucht. Dat betekent dat de overig 25% uit het stopcontact komt. U zult begrijpen, dat wanneer u andere vormen van elektrische verwarming gebruikt, u niet energieneutraal zult verwarmen.