Een relatief duurzame verwarming voor uw huis.
Een pelletkachel wordt ook wel een biomassaketel genoemd. Op deze soort van verwarming krijgt u per 1 januari 2020 geen Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) meer.
Pellets
Een pelletkachel dankt zijn naam aan het feit dat hij brandt op pellets. Pellets zijn samengeperste korrels van afvalhout. Ook kan er ander afval worden gebruikt zoals bijvoorbeeld olijvenpitten.
Bijvullen
Om de kachel te laten branden, is er een continu toevoer van pellets nodig. Dit gebeurt in sommige gevallen automatisch, totdat het reservoir op is. Dit dient dan handmatig te worden bijgevuld, meestal elke 3 dagen. Ook moet de pelletkachel even vaak worden schoongemaakt en ontdaan van asresten.
Verbranding
De pelletkachel brandt het geperste hout zeer efficiënt, waardoor er een continue vlam is. Iets anders dus dan een sfeerhaard, waarbij er sprake is van wakkerende vlammen. Doordat de pelletkachel zo efficiënt brandt, produceert deze minder fijnstof dan een sfeerhaard. Voor astmapatiënten wordt er echter toch afgeraden om een pelletkachel te gebruiken. Door de geur van verbrand hout is het raadzaam regelmatig te luchten.
Voorraad
Pellets zijn te koop per kilo in zakken of per hele pallet. Het verbruik van een pelletkachel is tussen de 0,6 en 2 kg pellets per uur. Om een regelmatig bezoek aan de winkel te voorkomen, is het handig een voorraad pellets in uw garage te bewaren.
Warmtepomp
Bij gelijkwaardige mogelijkheden is de aanschafprijs van een pelletkachel hoger dan een warmtepomp. Daarnaast is het rendement van een pelletkachel juist lager dan een warmtepomp. Deze laatste reden is wat ons betreft doorslaggevend dat wij onze klanten vaker een warmtepomp adviseren.
Meer informatie over warmtepompen