10 tips voor een zwembad warmtepomp

Verwarm uw zwembad energiezuinig

Verwarm uw zwembad energiezuinig.

Voor de mensen in Nederland of België die een zwembad hebben, hebben wij deze tips verzameld voor het zuinig verwarmen van uw zwembad.

De meeste mensen weten dat je met een warmtepomp op een duurzame manier een huis of bedrijf van warmte kan voorzien. Maar wat niet iedereen weet, is dat je een warmtepomp ook kan inzetten om op een energiezuinige en duurzame manier uw zwembad te verwarmen.

Hieronder hebben we 10 tips verzameld om uw zwembad te verwarmen met een warmtepomp.

 1. Soort warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, maar de lucht/water warmtepomp is het best geschikt voor het verwarmen van een zwembad. Een lucht/water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als energie om te verwarmen. De warmte wordt gewonnen uit de buitenlucht, en die warmte wordt omgezet naar nog meer warmte. Het water van het zwembad wordt door de warmtepomp gepompt en verwarmt zo het water. Vandaar de naam lucht/water warmtepomp. Doordat er gebruik gemaakt wordt van buitenlucht, is een warmtepomp veel zuiniger dan enkel elektrisch verwarmen van water. Bij elektrisch verwarmen krijg je voor 1 kW elektriciteit aan input, 1 kW warmte. Bij een lucht/water warmtepomp is 1 kW elektriciteit goed voor 4 tot 6 kW warmte.

Meer informatie over warmtepompen

 

Andere vormen van energiezuinig verwarmen van het water in een zwembad is een zonneboiler of een pellet kachel. Beide methoden zijn alleen lastig te reguleren. Bij een zonneboiler ben je uiteraard afhankelijk van de zon. Bij een pellet kachel is er een lange opstarttijd om het water te verwarmen, maar is het ook moeilijk om de temperatuur constant te houden en moet de kachel steeds gevuld blijven.

zwembad warmtepomp schema

Lucht/water warmtepomp

 

 2. Gecombineerd met verwarming thuis

Waarom niet? U wilt graag uw zwembad energiezuinig verwarmen, maar uw huis ook. Er zijn fabrikanten van warmtepompen die aan die vraag kunnen voldoen, zij hebben een warmtepomp ontwikkeld die zowel uw zwembad als uw huis verwarmd. U heeft daarom maar één warmtepomp nodig en dat betekent uiteraard een kostenbesparing.

Welke lucht/water warmtepomp het best geschikt is voor uw situatie, rekenen we graag voor u uit.

zwembad thuis met warmtepomp

Kosten vergeleken warmtepomp en Cv-ketel

 

 3. Wanneer wordt het zwembad gebruikt?

Gebruikt u het zwembad alleen in de zomer, of ook tijdens lente en de herfst? Wanneer u het zwembad alleen in de zomer gebruikt, heeft u namelijk nauwelijks verwarming nodig. De zon staat in de zomer hoger en verwarmt het water van het zwembad dan voldoende. Ook is de omgevingstemperatuur hoger, waardoor de behoefte aan verwarmen in de zomer simpelweg niet bestaat. In dat geval kunt u zich afvragen of u wel een warmtepomp nodig heeft.

In de lente of herfst is het een ander verhaal. De zon staat lager en gaat eerder onder. De zon bereikt het water minder goed en minder lang, waardoor het dus minder wordt verwarmd door de zon. In dat geval biedt een warmtepomp uitkomst, door energiezuinig het water te verwarmen.

 

 4. Constante temperatuur

Een lucht/water warmtepomp heeft het minste werk aan het op temperatuur houden van het water. Wanneer het water moet worden opgewarmd van koud naar warm, draait de warmtepomp voor langere tijd op volledige capaciteit en verbruikt dan veel meer elektriciteit.

Wanneer het water al op temperatuur is, hoeft de warmtepomp veel minder van zijn capaciteit aan te spreken. Van belang is dan wel dat de warmtepomp over een inverter beschikt. Een inverter zorgt ervoor de compressor traploos verschillende toerentallen kan draaien. Wanneer er geen inverter op de warmtepomp zit, heeft de compressor maar twee standen, aan en uit. Deze warmtepompen verbruiken dus veel meer.


5. Afdekken zwembad

Gebruikt u het zwembad niet? Dek het dan af met een zwembadafdekking. Dit heeft vele voordelen, zoals:

  • Het verbruik van de warmtepomp zal drastisch dalen. Warmte stijgt op en zal dus uit uw zwembad verdwijnen als u het niet afdekt. De warmtepomp moet dan veel harder werken om dit temperatuurverlies te compenseren. Dit verschil in verbruik kan oplopen tot factor 8.
  • In een zwembadafdekkingen zitten vaak bepaalde lamellen die de kracht van de zon versterkt. Hierdoor hoeft de warmtepomp minder hard te werken.
  • Uw zwembad blijft veel schoner. Vuil zoals bladeren en dergelijke waaien niet in het zwembad wanneer u het niet gebruikt. Ook heeft u minder last van algen.
  • Het water verdampt niet wanneer het is afgedekt.
  • U hoeft minder chemicaliën te gebruiken. De chemicaliën verdampen bij een open zwembad, maar uiteraard niet als deze gesloten is.

zwembadafdekking

 

 6. Capaciteit lucht/water warmtepomp

De capaciteit van de warmtepomp is afhankelijk van de grootte van het zwembad, maar ook wanneer u wilt zwemmen (zomer of winter), hoe warm het water moet zijn en of u ook uw huis van warmte wilt voorzien.

Als u een nauwkeurige berekening wilt om te bepalen wat voor warmtepomp het best voor u geschikt is, maken we die graag voor u.

 

 7. Verbruik warmtepomp / COP

Het verbruik van de warmtepomp is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan de grootte van het zwembad, de omgevingstemperatuur (als het kouder is, verbruikt een warmtepomp meer), wat de ingestelde temperatuur van het water is.

Maar ook wat de COP is van de warmtepomp. COP staat voor Coefficient of Performance en betekent: wat verbruikt de warmtepomp? Bij een COP van 4, geeft de warmtepomp 4 kW warmte af voor 1 kW aan elektriciteit. Bij een COP van 5, geeft de warmtepomp 5 kW aan warmte voor 1 kW elektriciteit. Hoe hoger de COP van een warmtepomp, hoe gunstiger het verbruik is. Ter vergelijk: een volledig elektrische verwarming van een zwembad, heeft een COP van 1. U kunt desgewenst gebruik maken van zonnepanelen om de elektriciteit van uw warmtepomp op te wekken.

Op basis van uw situatie kunnen we goed voor u uitrekenen wat uw verbruik zal zijn.

zwembad warmtepomp

Wat is de COP?

 

 8. Terugverdientijd

Doordat u minder energie verbruikt dan met bijvoorbeeld een elektrische verwarming of gaskachel, gaat u met een warmtepomp enorm besparen op energiekosten. Daar staat uiteraard een investering tegenover om de warmtepomp te installeren.

Wanneer het investeringsbedrag wordt gedeeld door besparing per maand of jaar, kunt u de terugverdientijd berekenen. Afhankelijk van de situatie, zal dat tussen de 3 en 6 jaar zijn. Wij rekenen graag voor u uit wat uw terugverdientijd is.

Home Domotica

Hoeveel kunt u besparen?

 
 9. Home Domotica

Home Domotica is de automatisering van uw huis. Dit kan worden toegepast op alle elektrische apparaten, zoals de garagedeur, verlichting, camera’s maar ook uw warmtepomp. Dit geldt voor zowel de warmtepomp verwarming in uw huis als die voor het zwembad.

Alle gewenste elektrische apparaten worden gekoppeld aan regelapparatuur. Vervolgens is het mogelijk om al die apparaten centraal te bedienen met uw mobiel of tablet. Zet de zwembad verlichting aan vanaf de bank. Op vakantie en vergeten uw warmtepomp uit te zetten? Geen probleem met Home Domotica.

Home Domotica

 

10. Onderhoud

Om er verzekerd van te zijn dat uw warmtepomp optimaal werkt, is regelmatig onderhoud belangrijk. Net als een gasketel, is het elk jaar onderhoud gebruikelijk. Tijdens het onderhoud wordt de compressor nagekeken en of de warmtepomp nog zijn volledige rendement heeft. Zo bent u er zeker van dat uw warmtepomp zo zuinig mogelijk werkt, maar ook verlengt u hiermee de levensduur. De werkzaamheden werken dus preventief. De kosten zijn vergelijkbaar aan het onderhoud aan een gasketel.

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

van der Brempt
Ik heb een bovengronds zwembad van 4.88 m diameter en ze wordt gevuld tot op een hoogte van 1.1 m. In de lente of in de herfst is dat een beetje koud.Er ligt een bubbelmat (zwart onderaan en grijs bovenaan) op de volledige oppervlakte.
Naast dit zwembad heb ik een serre die vroeger in de zon staat dan het zwembad, en waar de temperatuur hoog kan oplopen als je ze gesloten houd.
Hoe kan ik de warmte van de serre (lucht) overbrengen naar het water van het zwembad, zonder dat dit me een fortuin kost. Hen je soms voorstellen voor mij?
PS: ook voor een eventuele jacuzie te verwarmen. Niet het huis, daar deze zich op 80 m van het zwembad bevindt
Alvast bedankt voor het antwoord.